Hemmeligheden: Kan du blive kreativ på kommando?

I dette blogindlæg kommer du til at lære, hvordan du ved at ændre dine skrivevaner, kan speede dit skrivetempo op, så du slipper for at gå frustreret rundt, kæmpe med skriveblokeringer eller vente på en inspiration, der ikke gider at dukke op.

Der er flere ting, der kan sætte turbo på skriveriet, men lige om lidt lærer du en helt ny måde at skrive på, der gør en overraskende stor forskel. Det er så simpelt, at du formentlig ikke vil tro på mig, når jeg fortæller det. 

Derfor vil jeg også gerne ha’, at du lover mig, at prøve det af i praksis, når jeg har givet dig det.

Kan du love mig det?

Godt!

Så lad os starte med en lille historie ✍️

Mangler du inspiration, når du skal skrive?

Der var engang, jeg troede, at man skulle være inspireret for at kunne skrive en tekst. Så jeg gik ofte rundt og ventede på at blive klar. Ventede på at inspirationen landede.

Men selv når den landede, så gik det ikke altid let.

Jeg kunne på ingen måde bare sætte mig ned og være kreativ på kommando, og jeg måtte ofte kæmpe for at få mine tekster ud. Jeg blev ved og ved med at rette i de samme sætninger, og det tog lang tid at få dem til at blive helt rigtige. Ofte måtte jeg også slette hele afsnit og skrive dem om igen.

Men så læste jeg en tyk bog.

Jeg kan desværre ikke huske, hvad bogen hed (det er trods alt mere end 15 år siden). Men jeg kan huske, at bogen var orange. Den var skrevet af en journalist, og jeg læste den et par uger, før jeg skulle starte på journalisthøjskolen. Men derudover kan jeg ikke huske så meget andet end denne pointe: 

Du skal altid skrive dine overskrifter først! Altid. Inden du skriver noget som helst andet på din tekst, skal du skrive din overskrift.

Jeg tænkte, at det lød underligt.

For hvordan kan man skrive overskriften først?

Jeg vidste jo først, hvad min tekst handlede om, når jeg havde sat det sidste punktum. Og jeg vidste jo først, hvilken drejning teksten ville tage, og hvilke pointer der skulle være de bærende, efterhånden som jeg fik dem kæmpet frem.

Hvordan pokker kunne det lade sig gøre at skrive overskriften først?

Men det var jo netop det, der var galt.

Jeg skrev mine tekster uden at have et præcist mål først. Uden at have en vinkel eller bare en løs plan for strukturen. Så selvfølgelig var det umuligt for mig at skrive en overskrift først. Og da det først gik op for mig, forstod jeg også, at det i virkeligheden ikke handlede om at skrive overskriften først. Det handlede om at beslutte sig for en vinkel, og vide præcis, hvad man vil skrive, inden man går i gang. Og ved at skrive overskriften, så tvinger du dig selv til at ta’ de beslutninger.

Sådan bliver du kreativ på kommando

Der er rigtig mange, der kæmper med manglende inspiration og skriveblokeringer. Desværre. For det er virkelig ikke raketvidenskab at blive kreativ på kommando. 

Derfor vil jeg nu dele med dig, hvad du helt konkret skal gøre, når du skriver:

  • Beslut dig for et emne og et budskab: Du må endelig ikke begynde at skrive, før du er 100% sikker på, hvad du egentlig vil skrive. Det lyder simpelt, men i praksis fejler overraskende mange her.
  • Skriv en arbejdstitel: Du behøver ikke finde på noget genialt. Du skal bare skrive noget, der passer til det, du nu vil skrive … og så kan det være, at den helt geniale formulering dukker op, når du skriver resten.
  • Læg en plan for din tekst: Beslut dig for, hvad du helt konkret vil skrive hvor i din tekst. Er det en længere tekst (som fx et nyhedsbrev eller et blogindlæg), så lav en lille “indholdsfortegnelse” over dine punkter.
  • Skriv, når du skriver: Fokusér på at skrive, når du skriver – og vent med at rette i din tekst. Hvis du begynder at rette undervejs, så forsvinder dit skriveflow næsten med garanti. 

Psst .. i onlinekurset ‘Skriv hurtigt og nemt’ lærer du, hvordan du nemt finder dit skriveflow og halverer den tid, du bruger på at skrive fx nyhedsbreve, blogindlæg eller andre webtekster.

Skriv din mening her

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *